Nieuwe naam, nieuwe locatie:
Ontdek Studio Eijsink

Koen op grote hoogte voor Staatsbosbeheer

Geplaatst door Daan Pool • 11 dec 2015

Onze cameraman Koen was gisteren op pad met boswachters Jantsje Bijmholt en Corné Joziasse om de plek en hoogte te bepalen van een nieuwe uitkijktoren op de Kale Duinen. Naast de nieuw te bouwen uitkijktoren op de Bosberg in Appelscha komt er nu ook een nieuwe uitkijktoren op de Kale Duinen.

Nieuwe locatie

De huidige staat van de twintig jaar oude uitkijktoren is onder de maat. ‘Dat de oude toren er nog staat is eigenlijk een wonder’, aldus boswachter Corné Joziasse. De toren moet dan ook in zijn geheel worden vervangen door een nieuwe uitkijktoren. De nieuwe uitkijktoren zal op een andere plek komen te staan dan zijn voorganger, namelijk aan de rand van de Kale Duinen. Deze locatie is dichterbij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer en bovendien toegankelijker voor het publiek. Dat zal meer rust in het gebied geven. (De huidige uitkijktoren is overigens nog steeds veilig en toegankelijk voor bezoekers).

De huidige Bosbergtoren in Appelscha is reeds voorbijgestreefd door boomtoppen, waardoor het uitzicht wordt belemmerd. Om te voorkomen dat dit ook met de nieuwe uitkijktoren op de Kale Duinen gebeurt, bekeek cameraman Koen samen met de boswachters op welke locatie de toren het best kan komen te staan. Om te bepalen vanaf welke plek het meest spectaculaire uitzicht is te behalen, steeg Koen gisteren tot grote hoogte met behulp van een modern snufje: onze drone. Door de drone boven het gebied te laten vliegen, kon precies worden bekeken hoe hoog de nieuwe uitkijktoren zou moeten worden en vanaf welk punt het mooiste kon worden uitgekeken over het natuurgebied.

Crowdfunding

De totale kosten van de nieuwe uitkijktoren komen neer op zo’n 300.000 euro. Omdat er op dit moment geen budget is voor de nieuwe toren, is Staatsbosbeheer een crowdfund-actie gestart. Om het mogelijk te maken dat er in de toekomst nog steeds kan worden genoten van het weidse uitzicht van het uitgestrekte stuifzand- en heidegebied de Kale Duinen, zijn donaties aan het project van harte welkom. Vind jij ook dat er een nieuwe toren in dit prachtige gebied moet komen? Kijk dan de website van de onafhankelijke stichting www.buitenfonds.nl om een donatie te doen!

Benieuwd naar het uitzicht op de Kale Duinen en andere mooie gebieden in en rond Appelscha? Bekijk dan de video van Appelscha De Friese Wouden!