Nieuwe naam, nieuwe locatie:
Ontdek Studio Eijsink

Het kaartje van Google Maps is niet meer zichtbaar: wat nu?

Geplaatst door Kelly Peters • 8 nov 2018

Sommigen van jullie zullen het misschien al hebben gezien: de Google Maps-kaart op je website is niet meer zichtbaar. Als je niet over een geldige API-sleutel beschikt, laat Google nu kaarten zien met een lage resolutie en een watermerk waarop 'uitsluitend voor ontwikkelingsdoeleinden' staat. Wij leggen je graag uit wat er aan de hand is en wat je kunt doen om dit op te lossen.

Wat is er precies aan de hand?

Sinds 16 juli dit jaar kun je geen gebruik meer maken van een Google Maps-implementatie zonder API-sleutel. Dit komt doordat het gebruik van Google Maps API's (niet altijd) meer gratis is. De kosten worden vanaf nu bepaald door hoe vaak het kaartje weergegeven wordt. Gelukkig komt Google je wel tegemoet: ieder account met een API-sleutel krijgt een 'gratis' tegoed van $300. Wanneer dit tegoed niet overschreden wordt, omdat je weinig bezoekers op jouw website krijgt, blijft het gebruik van het kaartje voor jou dus gratis. Echter, in de meeste gevallen zul je meer bezoekers krijgen, wat betekent dat er nu kosten zijn verbonden aan het Google Maps-kaartje.

Wat moet ik doen om mijn Google Maps-kaartje te kunnen blijven gebruiken?

Goed, hoeveel bezoekers je ook krijgt: jouw Developer Console account zal omgezet moeten worden naar een Google Cloud account voor gebruik van het Google Maps Platform. Ook zal er een factureringsaccount (met creditcard) moeten worden ingesteld, om de Maps API goed te laten werken. Een API-sleutel voor de weergave van Maps op jouw website moet gekoppeld zijn aan het factureringsaccount. Ook is het een goed idee om de API-sleutel te beveiligen, zodat anderen niet zomaar gebruik van jouw API-sleutel kunnen maken. En het is verstandig om in het account limieten en waarschuwingen in te stellen, zodat je binnen jouw budget blijft.

Hoe nu verder?

Wij begrijpen goed dat je nu misschien denkt: en hoe nu verder? Maak je geen zorgen: wij kunnen je helpen! Volg onderstaande stappen voor het koppelen van je Google account aan maatwerk kaarten:

Handleiding

1.Google Cloud platform

Ga naar deze pagina: https://cloud.google.com/maps-platform/. Hier kun je meer informatie krijgen over het Google Maps platform. Als het goed is krijg je nu een pop-up te zien. Gebeurt dit niet? Klik dan even op 'get started' of, op de Nederlandse website, op 'GPC kosteloos uitproberen'.

1a.Kies een product

In de popup verschijnt de vraag om een product te kiezen. In de meeste gevallen is het voldoende om enkel ‘Maps’ te kiezen.

Klik vervolgens op doorgaan.

1b. Kies een projectnaam

Je krijgt de vraag om een projectnaam te kiezen. Vul hier in wat je wilt. Het is handig dit een duidelijke naam te geven zoals bijvoorbeeld ‘Vestgingen’ of ‘Mijn Websitenaam’.

Klik op volgende.

2. Facturering

Wanneer je al een facturerings account hebt kun je deze stap overslaan. Heb je nog geen facturerings account, dan kun je die hier koppelen. Bij complexe kaart implementaties zal dit een vereiste zijn.

Volg de stappen in de volgende schermen en voer je persoonlijke gegevens in. Je zult uiteindelijk worden geleid naar de API pagina. Wanneer je al deze stappen hebt doorlopen, krijg je een succesmelding en zal er een API-sleutel voor je worden gegenereerd. Kopieer deze sleutel en verstuur de code naar support@poolcommunicatie.nl. Dan regelen wij de rest!

Heb je nog vragen?

Het kan gebeuren dat het niet meteen lukt met bovenstaand stappenplan. Bekijk dan de onderstaande volledige handleiding voor de Google Maps API. Kom je er niet uit? Of heb je nog vragen? Aarzel niet, maar neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

Handleiding Google maps API.pdf